Blev lite vanligt bröd också.

När mjölet ändå var framme passade jag på att baka lite vanligt bröd.

Receptet.
1 paket jäst
2msk brödsirap
1tsk salt
50g smör
4dl grovt rågmjöl
8dl rågsikt
5dl vatten eller mjölk
Lite av nån mumsig krydda, jag tog kanel. Kummin och anis är andra poppis brödkryddor.
Gör såhär: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll på vätskan rör lite tills det blir "fingervarmt" ca 37grader. Häll över jästen, tillsätt salt och sirap. Rör om och häll i det grova mjölet, låt dra nån minut. Rör i resten av mjölet tills degen inte kladdar fast på dig (spar lite mjöl till utbakning) låt jäsa under duk i en halvtimme. Knåda sen degen på mjölat bakbord (diskbänk) i nån minut. Man knådar för att töja ut glutentrådarna som håller kvar luftbubblorna i brödet. Forma till frallor eller limpor efter behag och låt jäsa under duk i ca 15 min. Grädda frallor på 225 grader och limpor på lite svalare. (har inte testat limpor på detta recept, återkommer om det) tills de blir lagom bruna och det luktar underbart. ;) klart!

image description

 

Katten övervakade arbetet ifrån hedersplatsen

image descriptionimage description


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0