Jag idag
Strålande sol och ledig hela dagen. Har ätit mitt fantastiska formbröd till frukost och njutit av solen.
Här har ni mig idag, med mina snygga solbrillor. Synd bara att de läcker så mycket soljus att man måste kisa eller skugga ansiktet...
Fantastiskt formbröd av grovt rågmjöl, rågsikt och vete. Gott nyttigt och lätt att baka :D
Du behöver:
Ett paket jäst (50g)
5dl vatten
1tsk salt
3 msk brödsirap
Några matskedar matolja (jag häller i lite på en höft)
Tre sorters mjöl, sammanlagt ca 12-13 dl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, häll i salt, sirap och olja. Värm vattnet till fingervarmt (ca 37 grader), häll i lite vatten och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av vattnet. Häll i grovt rågmjöl i önskad mängd (jag tog 3 dl för det var allt som fanns kvar). Vänta nån minut så det får svälla lite (typ 2 min). Häll i nästa mjöl (jag tog 5 dl rågsikt) och avsluta med vetemjöl tills degen är smidig att knåda och man inte ser ut som ett träskmonster av degrester på fingrarna. Då ska du ha haft i typ 11dl mjöl sammanlagt. Låt jäsa i 30-40 min. Knåda lite och forma limpor, frallor eller vad du nu vill ha. Jag tog hela degen och la den i en form så den täckte botten med typ 4cm. Låt jäsa mellan 15-30 min beroende på om det är små eller stora bröd (i formen fick det jäsa 35 min ungefär). Grädda på 225 om detär frallor och 200om det är limpor. Frallor typ 15 min i mitten av ugnen och limpor typ 35-40 min i nedre delen av ugnen. Tada! Gott bröd! Tyvärr är det inget konserveringsmedel i, så det håller sig frächt i typ 4-5 dagar. Sen blir det torrt och hårt, men gott att rosta.